Opinie kursantówKurs Kelnerski

 


 

Kurs kelnerski przygotowuje do pracy na stanowisku kelnera w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą.  Kurs kelnerski Kraków przeznaczony jest zarówno dla osób, które chcą poszerzyć swoje umiejętności, a także dla osób początkujących - chcących poznać tajniki i zagadnienia z pracy kelnera.

 

 

 

Pan Jacek Kotula prezentuje kursantom prawdiłowy sposób nalewania wina
Zadowolony i dobrze obsłużony klient z pewnością zawita do naszej restauracji ponownie, a co ważne - powie o naszej restauracji także i swoim znajomym. Sporą część wynagrodzenia kelnera stanowią napiwki, jakie otrzymuje dzięki profesjonalnej, rzetelnej i dobrej obsłudze gości, to właśnie takich umiejętności uczymy na kursie kelnerskim. Kraków to idealne miejsce do ćwiczeń, działa tu wiele restauratorów, którzy zgromadzili wokół siebie wykwalifikowane grono pracowników.
 
Jeśli jesteś młodą, energiczną osobą, której zależy na podnoszeniu swoich kwalifikacji, ta oferta skierowana jest dla Ciebie! Zapraszamy na praktyczny, 20-godzinny kurs kelnerski. Kraków – Galicyjska Szkoła Smaku, to tu odbywają się zajęcia.

Kurs kelnerski a funkcjonowanie restauracji:
 
I. Większe zadowolenie gości z pobytu w Państwa lokalu na skutek podniesienia poziomu obsługi kelnerskiej.
II. Zauważalne podniesienie standardów obsługi opartych na ogólnych zasadach serwisu kelnerskiego.
III. Podniesienie skuteczności sprzedażowej personelu poprzez:
nabycie nowych umiejętności rozmowy z gościem,
podniesienie poziomu kompetencji kelnerów,
odpowiednio dobrany sposób oferowania produktów.

IV. Lepsza integracja zespołu i skuteczna współpraca pomiędzy działami dzięki określeniu nadrzędnych celów i priorytetów pracowników.


Kurs kelnerski a kelner. Cele szkolenia z punktu widzenia pracownika:
 
I. Większa satysfakcja z pracy.
Dlaczego? Dzięki szacunkowi okazywanemu przez gości, pracodawcę i współpracowników.
Dlaczego? Dzięki podniesieniu poziomu kompetencji zawodowych.
Jak? Poprzez zapoznanie się z najnowszymi standardami obsługi, technikami kelnerskimi oraz technikami obsługi i rozmowy z gościem.
II. Większe napiwki i „bezcenne” zadowolenie pracodawcy.
Dlaczego? Większa sprzedaż.
Jak? Na skutek wprowadzenia w życie zasad aktywnej sprzedaży, lepszej znajomości asortymentu handlowego oraz umiejętnie prowadzonej rozmowy z gościem.
 

Program kursu kelnerskiego Kraków: 

  • Wstęp
    :: przedstawienie celów szkolenia
    :: przedstawienie się prowadzącego
    :: przedstawienie się uczestników szkolenia - precyzyjne ustalenie piorytetów kursu kelnerskiego Kraków
  • Podstawowe wiadomości o kawie.
  • Podstawowe wiadomości o winie.
  • Układ funkcjonalny i najważniejsze zasady pracy w restauracji

 

  • Technika pracy w lokalu gastronomicznym
    :: czystość lokalu
    :: czystość stanowiska pracy
    :: podział na rewiry a odpowiedzialność za zadowolenie gości – praca zespołowa
    :: przygotowanie lokalu do przyjęcia gości

 

  • Obsługa konsumenta
    :: proces obsługi kelnerskiej – kolejność wykonywanych czynności
    :: zachowania kelnerskie - standardy, odstępstwa
    :: rodzaje serwisów kelnerskich - omówienie

 

  • Obsługa konsumenta
    :: prawidłowe nakrycie stołu, w zależności od standardu i charakteru lokalu.
    :: techniki noszenia tac, podawanie napojów z tacy - ćwiczenia praktyczne.
    :: przenoszenie dwóch talerzy w jednej ręce - ćwiczenia praktyczne
    :: serwowanie potraw z półmisków - ćwiczenia praktyczne
    :: zbieranie brudnych talerzy po posiłku, stosowane rozwiązania - ćwiczenia praktyczne
    :: otwieranie butelki wina przy gościu, podstawowe zasady, kolejność postępowania - ćwiczenia praktyczne
    :: nalewanie wina do kieliszków przy gościu - ćwiczenia praktyczne.

 

  • Znajomość oferty
    :: układ działów menu
    :: ustalenie zasad logicznego oferowania produktów w trakcie przyjmowania zamówień
    :: zasady znajomości oferty - podstawowe korzyści

 

  • Techniki sprzedażowe
    :: sprzedaż a chęć rzetelnego zaprezentowania oferty - przykłady, dyskusje
    :: zrozumienie funkcji handlowej kelnera - omówienie
    :: lojalność względem pracodawcy i zadowolenie gościa to wspólny interes

 

  • Techniki sprzedażowe c. d.
    :: elementy dialogu z gościem: powitanie, podanie karty menu, podanie karty win, przyjęcie zamówienia na napoje, przyjęcie zamówienia na potrawy, podawanie zamówień, przyjęcie zamówienia na deser lub digestif, podanie rachunku, pożegnanie gościa, zaproszenie do ponownej wizyty.
    :: przyjmowanie zamówień - przykłady zależne od standardu lokalu

  • Każdy uczestnik kursu kelnerskiego (Kraków) otrzyma skrypt z najważniejszymi tematami kursu oraz certyfikat ukończenia szkolenia w Galicyjskiej Szkole Smaku.
  • Czas trwania szkolenia: / 20 godz. lekcyjnych / dwa kolejne dni (wliczono 2 x po 30 minut, przerwa obiadowa).
  • Uczestnicy szkolenia proszeni są o stawienie się w strojach służbowych lub standardowo w czarnych spodniach / spódnicach i jednokolorowej koszuli z długim rękawem (bluzce), opcjonalnie krawat / mucha.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Czas trwania Kursu Kelnerskiego : dwa dni w godz. 9.00 - 17.00

Cena Kursu Kelnerskiego = 1600 zł


Cena = 1200* zł

* Oferta dotyczy osób indywidualnych na kursy stacjonarne w Krakowie przy wpłacie pełnej kwoty minimum 30 dni przed datą zajęć.


Planowane terminy kursu kelnerskiego:

18.05 - 19.05.2024


24.06 - 25.06.2024

11.07 - 12.07.2024

19.08 - 20.08.2024

Kontakt :
Jacek Kotula - 604 22 89 50
info@szkolasmaku.edu.pl
jacekszkolenia@interia.pl













Partnerzy

Logotyp 1 Logo 2 Logotyp 3 Logot4 002 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 019 020 021 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 Rational mionetto henkel P&G

Partnerzy

Spotkajmy się

Jesteśmy do Państwa dyspozycji, z miłą chęcią odpowiemy na wszelkie nurtujące pytania - do zobaczenia

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem